Hoe werkt het

Hoe werkt het?

Op deze pagina vindt u informatie over:

Bekijk het filmpje over de Gehandicapten ParkeerApp (GPA).

 

Eenmalig Registreren

Om gebruik te kunnen maken van de Gehandicapten ParkeerApp (GPA) dient u zich eenmalig te registreren op de site gpkapp.nl. Deze site is niet geschikt voor gebruik op een mobiele telefoon. Bij de registratie checken we uw identiteit met behulp van iDIN of IRMA. Nadat u de registratie heeft voltooid, controleert uw gemeente uw aanvraag. Zodra uw aanvraag is goedgekeurd ontvangt u een e-mail en kunt u gebruik maken van de App.

iDIN en IRMA: verificatie van uw identiteit

Om gebruik te kunnen maken van de Gehandicapten ParkeerApp (GPA) is het nodig om uw identiteit te controleren. Hiervoor maken we gebruik van iDIN en IRMA. U kiest zelf welke verificatiemethode u wilt gebruiken.

iDIN is een dienst van de banken waarmee consumenten zich bij organisaties online kunnen identificeren via de veilige en vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank. De banken kunnen dat, omdat ze de identiteit van iedere klant die een bankrekening opent grondig checken. Het CIB (de aanbieder van de GPA) krijgt géén inzage in uw financiële gegevens. Uw bank verstrekt via iDIN alleen uw naam, geboortedatum, adresgegevens, e-mailadres en telefoonnummer aan het CIB. Op de site van uw bank geeft u toestemming voor het eenmalig verstrekken van deze NAW-gegevens aan het CIB. Uw bank verstrekt via iDIN nooit saldo- of betaalgegevens aan het CIB. Ook vanuit IRMA worden er geen gegevens verstrekt aan het CIB.

IRMA is een veilige, privacyvriendelijke én gratis app voor uw mobiel. Met de IRMA-App kunt u uw NAW-gegevens zoals bekend bij uw gemeente ophalen en eenmalig vertrouwd verstrekken aan het CIB. Zie ook het artikel op de site van SIDN. 

Voorbeeld: registratie voor gehandicapt kind

Vader Victor en moeder Marjorie hebben een gehandicapte dochter Dorien. Dorien heeft een gehandicaptenparkeerkaart. Marjorie maakt een account aan. In het registratieproces wordt de vraag gesteld “Voor wie doet u deze registratie?”. Zij klikt hier op “Iemand anders”.

 

Op het scherm “Voer de gegevens van de GPK-houder in” voert zij de gegevens van haar dochter Dorien in en het nummer van de gehandicaptenparkeerkaart.

 

 

Let op

U kunt alleen een account aanmaken indien u woont in een gemeente die is aangesloten bij de GPA. Momenteel kan de GPA worden gebruikt in Alphen aan den Rijn en Veenendaal. We streven er naar om zo spoedig mogelijk landelijke dekking te hebben. Stuur een mail naar gpa@cib.nl indien uw gemeente er niet bij staat. Dan kunnen we in overleg met de gemeente kijken wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik van de App in uw gemeente.

 

Begeleiders

Indien u een passagierskaart heeft, dan kunnen uw begeleiders (degenen die u vervoeren) ook gebruik maken van de GPA. Indien u een passagierskaart heeft en zelf in staat bent om de GPA te bedienen, kunt u uiteraard zelf parkeertransacties starten en stoppen.

 

Voorbeeld permanente machtiging

Vader Victor en moeder Marjorie hebben een gehandicapte dochter Dorien en twee auto’s. Marjorie heeft een account aangemaakt op de GPA, zij is de accounthouder. Marjorie verstrekt haar man Victor een permanente machtiging om gebruik te kunnen maken van de GPA:

 1. Marjorie opent de App
 2. Marjorie klikt op het icoontje "Profiel"
 3. Marjorie klikt op de knop “Gemachtigden”, knop “Uitnodigen”, optie “Permanent”
 4. Marjorie voert de naam van Victor in
 5. Marjorie verstuurt de machtiging via Whats App, e-mail of iMessage

Victor ontvangt de machtiging van Marjorie op zijn telefoon en opent de App. Victor hoeft niet in te loggen. Victor kan een parkeertransactie starten met de App wanneer zijn dochter Dorien met hem meerijdt. Victor kan het kenteken opgeven van de auto waarin hij op dat moment rijdt.

Let op:

 • per account kan - in verband met het tegengaan van fraude - slechts één permanente machtiging worden verstrekt;
 • met de GPA kan met één kaart op enig moment slechts één parkeertransactie actief zijn.

 

Voorbeeld tijdelijke machtiging

Marjorie vraagt aan haar buurvrouw Bernadet om haar gehandicapte dochter Dorien naar school te brengen. Marjorie verstrekt een tijdelijke machtiging aan Bernadet:

 1. Marjorie opent de App
 2. Marjorie klikt op het icoontje "Profiel"
 3. Marjorie klikt op de knop “Gemachtigden”, knop “Uitnodigen”, optie “Tijdelijk”
 4. Marjorie voert de naam van Bernadet in
 5. Marjorie verstuurt de machtiging via Whats App, e-mail of iMessage

Let op:

 • per account kunnen in verband met het tegengaan van fraude slechts vijf tijdelijke machtigingen worden verstrekt.
 • met de GPA kan met één kaart op enig moment slechts één parkeertransactie actief zijn.

 

 

 

Parkeren

Zodra u bent geparkeerd opent u de App en start een parkeertransactie. Bij elke parkeertransactie kunt u opgeven met welke auto (kenteken) wordt geparkeerd.

Na afloop van het parkeren stopt u de parkeertransactie in de App.

 

Let op:

 • De GPA kan momenteel alleen in Alphen aan den Rijn en Veenendaal gebruikt worden.
 • Check in de App de parkeerregels die van toepassing zijn in uw gemeente.