Over de GPA

Over de GPA

Gemeenten en SHPV sluiten convenant voor implementatie

Het SHPV (Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten) heeft samen met een groot aantal gemeenten een convenant gesloten om parkeren voor mensen met een beperking beter te regelen. De door het CIB ontwikkelde GPK App biedt een landelijke oplossing welke aansluit op het Nationaal Parkeer Register (NPR). De GPK App sluit daarmee naadloos aan op de visie zoals beschreven in het convenant en draagt bij aan het tijdig realiseren van de doelstellingen.

Samenwerking met Wij Staan Op! en Nationaal Parkeer Register (RDW)

De Gehandicapten ParkeerApp is ontwikkeld in samenwerking met gehandicapten organisatie Wij Staan Op! en het Nationaal Parkeer Register van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Door de samenwerking zijn de behoeften van gehandicapten en hun begeleiders centraal gesteld bij de ontwikkeling. Zie ook de factsheet van de RDW. 

 

De Gehandicapten ParkeerApp biedt gemak voor mensen met een handicap

Het gebruik van de App biedt gemak bij het parkeren:

  • Parkeer transacties kunnen in de auto worden gestart: het is niet meer nodig om naar een parkeerautomaat te gaan.
  • De App kan ook door begeleiders (familieleden, vrienden, buren) van de GPK-houder worden gebruikt.
  • Inzage in de parkeerregels voor GPK-houders per gemeente.

 

De VNG is enthousiast over de GPA

De VNG en het Gemeentelijk Netwerk voor Mobiliteit en Infrastructuur (GNMI) zijn enthusiast over de voordelen die de GPA biedt. Lees het artikel op de VNG website met de ervaringen van gemeente Alphen aan den Rijn. 

 

Met GPK makkelijker op pad

Een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) is voor veel chronisch zieken en mensen met een handicap onmisbaar. Dankzij de GPK kunnen zij makkelijker op pad. Ze kunnen gebruik maken van ruimere (en vaak gratis) parkeermogelijkheden dicht bij belangrijke voorzieningen zoals winkels, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. Verder mogen ze vaak onbeperkt parkeren op plaatsen waar voor anderen een beperkte parkeertijd geldt. Een GPK biedt chronisch zieken en mensen met een handicap een slimme oplossing voor hun mobiliteitsprobleem.
Zo krijgen ze meer kansen om volwaardig mee te doen in onze samenleving.

 

Fraudegevoelig

Helaas is de GPK ook fraudegevoelig. Op de zichtbare voorkant van de GPK staat namelijk alleen een kaartnummer en een verloopdatum.
De kaart is niet gekoppeld aan een kenteken, omdat de GPK-houder de kaart ook moet kunnen gebruiken als passagier in een andere auto. 

 

GPK’s steeds vaker gestolen

Vanwege zijn fraudegevoeligheid is de GPK aantrekkelijk voor criminelen. De kaart biedt immers ruime parkeermogelijkheden en de pakkans is nihil. De marktwaarde van een GPK is daarom opgelopen tot maar liefst 1.500 euro. Steeds meer GPK-houders leven in angst dat hun GPK gestolen wordt. Wie de dupe is van diefstal, wordt direct belemmerd in zijn mobiliteit. Totdat de gehandicapte een nieuwe kaart heeft, kan hij de speciale parkeerfaciliteiten niet gebruiken. Bovendien gaat de diefstal vaak gepaard met schade aan de auto. Ook de samenleving ervaart nadelen van de huidige situatie. Met een gestolen GPK worden de bijzondere parkeermogelijkheden voor gehandicapten geregeld misbruikt. GPK-houders ervaren dat hun speciale parkeerplaatsen vaker bezet zijn. Ze verliezen daardoor het vertrouwen dat ze hun auto op loopafstand kunnen parkeren en blijven vaker thuis. Zo wordt juist een kwetsbare groep in de samenleving hard geraakt.

 

De Gehandicapten ParkeerApp ondersteunt fraudebestrijding 

De Gehandicapten ParkeerApp helpt mee om fraude te bestrijden:

  • De fysieke kaart hoeft niet meer op het dashboard te worden gelegd in de aangesloten gemeenten.
  • De App maakt controle op kenteken mogelijk.
  • Voor het gebruik van de App is de identiteit van de gebruiker geverifieerd.

 

Aangesloten gemeenten

De Gehandicapten ParkeerApp kan momenteel gebruikt worden in de volgende gemeenten: Alphen aan den Rijn en Veenendaal.


GPA in de media